Letujte u Srbiji, država časti!

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izrazio je danas očekivanje da će Vlada na narednoj sednici usvojiti uredbu o olakšicama za letovanje u našoj zemlji.

zlatibor

Ljajić je, gostujući na Televiziji „Pink“, najavio da će građani dobijati vaučere od 5.000 ili 6.000 dinara isključivo za usluge smeštaja.

On je naveo da će naredne nedelje, kada Vlada usvoji uredbu, biti upućen javni poziv svim hotelijerima, vlasnicima turističkih objekata i seoskim domaćinstvima da se prijave da li žele da učestvuju u akciji, odnosno da li žele da prihvate vaučer.

Prema njegovim rečima, vaučer će biti isključivo namenjen za plaćanje usluge smeštaja, odnosno dela usluge, s obzirom na to da će njegova vrednost iznositi približno 5.000 ili 6.000 dinara.

Ove povlastice se, kako je objasnio, odnose na sve penzionere, nezaposlene i sve one koji primaju platu do 60.000 dinara, uz napomenu da će građani najmanje morati da borave četiri dana na odmoru.

„Vlada želi da promoviše one turističke destinacije koje nisu u pet najpoznatijih u Srbiji, kao što su neke planine, banje, seoska turistička domaćinstva i mesta izvan Beograda, jer glavni grad nosi turizam“, ukazao je Ljajić.

On je, govoreći o stanju u turizmu, rekao da u Srbiji postoji više od 120 turističkih organizacija, od kojih mnoge ne služe svojoj funkciji, već pretežno služe za zapošljavanje nekompetentnih kadrova na lokalnom nivou.

Prema njegovoj oceni, nema potrebe da u svakoj opštini u Srbiji postoji turistička organizacija, s obzirom na to da nemaju sve lokalne samouprave turistički potencijal.

Novim zakonom će, kako je naglasio, biti pooštreni uslovi za formiranje turističkih organizacija, što znači da će u nekim slučajevima nekoliko opština morati da se udruži kako bi osnovali jednu organizaciju.

Potpredsednik Vlade je najavio da će i u oblasti hostela doći do izmene zakonske regulative, tako što će ubuduće preduslov za njihovo otvaranje biti dobijanje saglasnosti skupštine stanara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com