Hoće li podržavljenje sprečiti likvidaciju Trepče

Pošto je Specijalna komora Vrhovnog suda Kosova, kako piše prištinski list Zeri, u utorak dala rok od manje od mesec dana da se donese plan za rešenje problema Kombinata Trepča jer će ta firma, u suprotnom, 2. februara otići u likvidaciju, danas je reagovalo Predsedništvo Skupštine Kosova.

Na sednici tog Predsedništva doneta je odluka da se ubrza rad na pretvaranju Trepče u javno preduzeće.

Sem što kombinat stvarno radi kao preduzeće podeljeno na severni deo pod kontrolom srpske zajednice na Kosovu i južni deo pod kontrolom Prištine i sem što se agencije za privatizaciju u Beogradu i Prištini spore oko nadležnosti za eventualnu privatizaciju te i za jednu i za drugu stranu veoma važne kompanije, sudbina Trepče je i predmet velikih političkih sporenja u Prištini.

Različite struje na kosovskoj političkoj sceni bore se za kontrolu nad budućim procesima u Trepči, a uticajni pokret Samoopredeljenje sumnjiči autore ideje o podržavljenju da njima u stvari otvaraju put za privatizaciju Trepče čemu se ovaj pokret oštro protivi.

Ukoliko bi Trepča, kako se najavljuje, promenom Zakona o javnim preduzećima, bila proglašena za javno preduzeće, ona bi, po tumačenju Prištine, iz nadležnosti Kosovske agencije za privatizaciju prešla u nadležnost kosovske Vlade. Dugovi Trepče, zbog kojih joj i preti likvidacija, prešli bi, prema najnovijim idejama, u nadležnost arbitraže koja još nije formirana.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com