Vučić: Jednostrano prisvajanje Trepče ozbiljan problem

Predsenik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je namera Kosova da prisvoji Kombinat Trepča ozbiljan problem i poteškoća za Srbiju, preneli su beogradski mediji.

„To bi bio težak udarac ako bi Albanci to uradili jednostrano“, rekao je Vučić.

On je dodao da će se o Trepči razgovarati narednih dana u Briselu.

Da podsetimo, juče je na sednici Predsedništva Skupštine Kosova doneta odluka da se ubrza rad na pretvaranju Trepče u javno preduzeće.

Rudarski gigant Trepča, koji je od samoproglašenja nezavisnosti Kosova podeljen na južni, pod kontrolom Prištine, i severni deo, pod kontrolom Srba sa severa Kosova, nalazi se u katastrofalnom stanju i duguje, tvrde stručnjaci, više nego što vredi.

Sporenja oko toga ko je vlasnik Trepče, Srbija ili Republika Kosovo, trebalo bi da se reše u Briselu. Odgovor na to pitanje pre dve godine samoinicijativno je dala Ambasada SAD u Prištini. Oni su tada, nakon što je Vlada Srbije potpisala ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa američkim konzorcijumom “New Power Generation”, a u vezi sa Rudarsko-metalurškim i hemijskim kombinatom Trepča, istakli da Vlada Srbije nema nadležnosti nad Trepčom i da je prava adresa za sva pitanja u vezi sa tom kompanijom Vlada Kosova.

O izmenama i dopunama Zakona kojim bi se omogućio prelazak Trepče u javno preduzeće, Skupština Kosova raspravljaće u ponedeljak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com