Jačanje ekonomskih odnosa Srbije i Bugarske

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić poručio je danas predstavnicima privrednog sektora Srbije i Bugarske da je poslovna i saradnja kompanija dveju zemalja veoma važna, i ukazao na značaj pronalaženja zajedničkih interesa na tom planu.

Antić je na Biznis forumu srpskih i bugarskih privrednika, koji je u organizaciji Privredne komore Srbije, Bugarske trgovinske i industrijske komore i Mešovite bugarsko-srpske privredne komore održan u okviru Drugog zasedanja Srpsko-bugarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju, istakao da privrede Bugarske i Srbije imaju sve preduslove i potencijale da dobro sarađuju.

Obostrani interes jeste da se u narednom periodu poveća obim trgovinske razmene, poboljša struktura robne razmene, iskoriste sve prednosti prekogranične i regionalne saradnje, kao i da se unapredi saradnja malih i srednjih preduzeća, naglasio je ministar.

On je podsetio na to da su politički odnosi Srbije i Bugarske na najvišem nivou, što, kako je ocenio, predstavlja i dobru osnovu za jačanje privredne saradnje i ekonomskih odnosa, kao i za veću trgovinsku razmenu.

Antić je ukazao na infrastrukturne projekte dveju zemalja, među kojima su istočni krak Koridora 10, modernizacija pruge Niš–Dimitrovgrad, kao i gasna interkonekcija, koja treba da omogući dodatnu energetsku bezbednost obe države.

Ima prostora za to da se poslovni odnosi jačaju, poručio je ministar i ponovio da sve dobre šanse treba iskoristiti kako bi dve zemlje, zahvaljujući zajedničkoj komunikaciji i saradnji, nastupile na trećim tržištima.

Prema njegovoj oceni, sporazumi koji su danas potpisani trebalo bi da daju novu energiju i unaprede poslovnu saradnju Srbije i Bugarske.

Ministar ekonomije Bugarske Božidar Lukarski rekao je da je regionalna saradnja veoma važna i da Vlada Bugarske želi da učvrsti odnose i unapređuje i razvija saradnju sa Srbijom u mnogim oblastima.

Ubeđen sam u to da će u bilateralnim razgovorima privrednika danas doći do konkretnijh dogovora, istakao je Lukarski i ocenio da obe zemlje treba da koriste geografsku blizinu, dobre političke odnose, sličnosti jezika i produbljuju privrednu i poslovnu saradnju.

On je precizirao da potencijala za saradnju ima u sektorima elektronike, mašinogradnje, logistike, poljoprivrede, turizma i zdravlja.

Prema njegovim rečima, Srbija je peta zemlja kada je reč o izvozu na tržište Bugarske, a na sedmom mestu kada je u pitanju dolazak srpskih turista.

Bugarske investicije u Srbiji u proteklim godinama, kako je podsetio, iznosile su ukupno 140 miliona evra.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež takođe je rekao da privrede Bugarske i Srbije imaju sve preduslove da dobro sarađuju zahvaljujući tome što dve zemlje povezuju dobri susedski odnosi, blizina tržišta, učešće i zajedničke aktivnosti u mnogim bilateralnim i regionalnim inicijativama.

Zajednička nam je i evropska orijentacija, a bugarska iskustva na putu do EU su za nas veoma korisna, ukazao je Čadež.

On je rekao da je ukupna trgovinska razmena u 2014. godini dostigla gotovo 600 miliona evra, uz godinama prisutan deficit na srpskoj strani, koji je prošle godine, zahvaljujući rastu izvoza srpskih proizvoda, značajno smanjen.

Prema njegovim rečima, Srbija ima veliki izvozni i investicioni potencijal, a srpske kompanije sve jače kapacitete da izvoze na druga tržišta.

Naše privrede imaju velike mogućnosti za unapređenje saradnje, a interes je obostran, posebno za to da će poveća obim trgovinske razmene, uravnoteži nivo i poboljša struktura robne razmene, intenziviraju viši oblici saradnje i iskoriste sve prednosti prekogranične i regionalne saradnje, istakao je predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež je, u vezi s tim, ukazao na mogućnosti za dugoročnu saradnju dveju privreda u oblasti energetike, saobraćaja, poljoprivrede, proizvodnje nameštaja, keramike, turizma, građevinarstva.

Drugo zasedanje zajedničke Srpsko-bugarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju završeno je plenarnom sednicom i potpisivanjem protokola sa zasedanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com