Javni dug se ove godine penje na 73% BDP-a

Odavno znamo da nam javni dug iznosi više od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko je maksimalno dozvoljeno Zakonom o budžetskom sistemu. I umesto da se radi na tome da se ta brojka smanji pa makar približi onoj zakonom propisanoj, učešće javnog duga u BDP-u nezaustavljivo raste.

Trenutno, saopštila je nedavno Uprava za javni dug, učešće javnog duga u BDP-u iznosi 69,2 odsto. Tog 13. januara, kada je ovaj podatak objavljen, javni dug je iznosio 22,86 milijardi evra. Danas, tek sedam dana kasnije, on se već popeo na 23,062 milijarde evra.

Prognoze su još sumornije. Rejting agencija Standard end Spurs, koja je kreditni rejting Srbije zadržala na neinvesticionom nivou sa negativnim izgledima, prognozira rast učešća javnog duga u BDP-u na čak 72,7 odsto.

Taj rast, prognozira Standard end Purs, biće nastavljen i u narednoj godini. Tako će 2016. godine javni dug u BDP-u učestvovati sa 73,4 odsto, da bi se 2017. godine smanjio na 72,8 odsto.

U ovim prognozama treba imati u vidu da Standard end Purs učešće javnog duga u BDP-u Srbije gleda nešto drugačije od nadležnih institucija u samoj Srbiji. Tako je prema podacima Uprave za javni dug učešće javnog duga u BDP-u na kraju 2013. godine iznosilo 59,6 odsto, dok u podacima Standard end Pursa stoji 51,2 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com