Jedino Kazahstan ispred Srbije po lošim kreditima

Čak 14 od 20 država država sa najvećom sumom nekvalitetnih kredita nalaze se u Evropi i Centralnoj Aziji. Tu grupu država predvode Kazahstan i Srbija, navodi se u najnovijem izveštaju Svetske banke „Global Economic Prospects“.

Pored Kazahstana i Srbije na listi država iz Evrope koje imaju visok nivo nekvalitetnih kredita su Albanija, Bugarska, Rumunija i Ukrajina.

Svetska banka napominje da su ovi krediti dobro obezbeđeni i poduprti bankarskim kapitalom, ali posebno ističe njihov negativan efekat na davanje novih kredita, koji su neophodni za efikasno investiranje i stvaranje novih radnih mesta.

„Ovi krediti predstavljaju moguću opasnost za javni sektor“, upozorava Svetska banka.

U korist ovoj tvrnji, kada je Srbija u pitanju, svakako ide i najnoviji problem u domaće bankarskom sektoru – Srpska banka. Ta banka je zbog problematičnih kredita odlučila da prekine rad sa stanovništvom, a ubuduće će služiti kao državni servis za kreditiranje vojne industrije. Koliko će loše poslovanje rukovodstva Srpske banke koštati državu, tačnije poreske obveznike, nadležne instuticije ne žele da saopšte.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com