Svako četvrto novo vozilo u Srbiji kupljeno lizingom

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) saopštila je u sredu da je u proteklih 11 godina, koliko lizing kao sredstvo finansiranja postoji u Srbiji, ukupno zaključeno 126.000 ugovora o finansijskom lizingu.

Putem lizinga se finansirala kupovina motornih vozila koja je bila najdominantnija – svako četvrto novo vozilo je kupljeno tako, kao i nabavka mašina i opreme posebno u poljoprivredi, a lizingom se finansirala i kupovina nekretnina.

Najveći deo lizinga bio je usmeren na privredna društva, pre svega mala i srednja preduzeća.

„Privrednim društvima lizing je posebno pogodovao jer je u pitanju način finansiranja koji se po pravilu brzo odobrava uz vrlo jednostavne procedure, a pritom prilikom nabavke putem lizinga nisu potrebna dodatna sredstva obezbedjenja, što većem broju kompanija omogućava investicije i nabavku vozila, mašina ili mehanizacije“, kazala je generalni sekretar ALCS-a Teodora Milenković.

Ona je naglasila da je poslednjih nekoliko godina lizing postao značajno sredstvo finansiranja kupovine traktora, kombajna i ostale poljoprivredne mehanizacije, kao i silosa, sušara, rashladnih komora i sistema za prijem i isporuku mleka.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com