Jelašić: Imao sam sreće što sam sačuvao živu glavu na ramenima

Bivši guverner NBS Radovan Jelašić kaže da je svojevremeno podneo ostavku zato što više nije želeo da mu lični i porodični život zavise isključivo od političar, prenosi B92.

jelašić

On je u eksluzivnom intervjuu za novi broj NIN-a kazao da je postojao preveliki uticaj politike na NBS.

„Jedan dan me prozivaju i smanjuju platu, drugi donose novi Zakon o NBS na osnovu koga mogu da me smene…”, kazao je Jelašić, koji je na čelu centralne monetarne institucije u Srbiji bio od 2004. do 2010. godine.

“Drugo, strašno me frustriralo što sam stalno ukazivao političarima šta ne valja i za to redovno dobijao packe. A kad se desi problem očekivalo se da počistim sav nered i rešavam njihove probleme, zato što oni nisu uradili svoj deo posla”, izjadao se Jelašić.

Kako navodi, najbolji primer za to su krediti u švajcarskim francima.

“Treće, nisam mogao da shvatim da vlast jedne države radi protiv sopstvene valute, da se ona sama protivi većoj upotrebi dinara“, kaže bivši guverner.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo i situacija opasnih po život naročito priliko zatvaranja pojedinih banaka, Jelašić je rekao da mu je nemački ambasador 2001. kada je zatvarana bivša “Karić Banka” ponudio fizičko obezbeđenje za porodicu koja je u to vreme bila u Frankfurtu.

„Iako sam tada sa osmehom odbio, često pomislim da je trebalo da prihvatim tu ponudu. Kada vidim šta se sve dešavalo kolegama iz regiona, sve više sam uveren da sam imao ludu sreću što sam sačuvao živu glavu na ramenima“, kazao je Jelašić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com