Ko je to prihod od taksi „skrenuo“ od budžeta ka notarima?

Sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Srbije (AKS) Jugoslav Tintor izjavio je da je zakonom o javnim beležnicima „neko skrenuo“ budžetski prihod od taksi u privatne džepove notara i da država zbog toga gubi milione dinara.

„Problematičnim zakonskim rešenjem, čitav budžetski prihod od taksi skrenut je u privatne džepove notara. Kolika je šteta, možemo utvrditi samo ako podjemo od podataka koliko su sudovi naplaćivali overu taksi pre uvodjenja notara. U sedam osnovnih sudova samo u septembru odliv je iznosio 39 miliona dinara, a u Srbiji radi još 60 osnovnih sudova pa vidite koliki je onda gubitak“, rekao je Tintor agenciji Beta.

On je pozvao Poresku upravu da objavi podatke o iznosu ukupnog prometa koje su ostvarile notarske kancelarije od kako je uspostavljen sistem javnog beležništva u Srbiji.

„Zašto Poreska uprava ne dostavi podatke o ostvarenom prihodu notara u Srbiji u septembru i oktobru nego se barata sa ciframa plaćenog PDV-a iako plaćeni PDV može da se razlikuje od ukupno obračunatog PDV-a. Time se gradjanima Srbije skreće pažnja sa ključne stvari a to je da neko koristi državni resurs i na osnovu toga ostvaruje ogroman prihod“, kazao je Tintor.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com