Lakše ostvarivanje prava korisnika PIO fondova Srbije i Crne Gore

Direktor Fonda PIO Srbije Dragana Kalinović i direktor Fonda PIO Crne Gore Dušan Perović potpisali su danas u Podgorici Sporazum o elektronskoj razmeni podataka, kojim je predviđeno da korisnici i osiguranici ova dva fonda koji imaju staž u dve države ubuduće lakše ostvaruju svoja prava.

scg

Sporazum je potpisan uz prisustvo ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandra Vulina i ministra rada i socijalnog staranja Crne Gore Zorice Kovačević.

Vulin je tom prilikom istakao da će ovaj sporazum omogućiti građanima da brže i jeftinije ostvaruju prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i da će biti smanjen period čekanja na rešenje, i to na dva meseca, što je zakonski rok i u Srbiji.

Do sada se na rešenje o penziji između Srbije i Crne Gore čekalo bar šest meseci, podsetio je ministar.

U skladu sa sporazumom, kako je objasnio, osiguranici neće morati da lično dolaze i donose potvrdu, već će to moći da urade elektronskim putem.

Prema njegovim rečima, svake godine se iz Srbije u Crnu Goru uplati približno 8,4 miliona evra penzija za oko 5.500 korisnika, dok se iz Crne Gore u Srbiju za oko 4.500 korisnika uplati približno šest miliona evra.

Vulin je istovremeno ocenio da je saradnja vlada Srbije i Crne Gore na najvišem mogućem nivou.

Radujem se potpisivanju sporazuma o socijalnom osiguranju, jer mi imamo kapacitete koje Crna Gora nema, a potrebni su joj, i nema razloga da se oni ne koriste i da ne pomognemo tako što ćemo omogućiti da se specifične usluge mogu ostvariti i u Srbiji, istakao je on.

Kovačević je ukazala na to da je saradnja između dva ministarstva primer dobre prakse i rada u interesu građana obe zemlje.

Nemamo nikakvih nerešenih problema i nastavljamo da sarađujemo, potvrdila je ona i dodala da se očekuje potpisivanje još jednog sporazuma u vezi sa korišćenjem usluga ustanova socijalne i dečje zaštite koju koriste deca iz Crne Gore.

Prema njenim rečima, trenutno je 75 dece iz Crne Gore u Srbiji koji su korisnici tih usluga, i ministarstvo i roditelji su veoma zadovoljni odnosom koje imaju te ustanove prema deci iz Crne Gore.

Ona je najavila i dogovore u vezi sa zdravstvenom zaštitom vojnih lica i usklađivanjem penzija vojnih penzionera, koje je Crna Gora preuzela da isplaćuje 2005. godine.

Direktor PIO fonda Crne Gore Dušan Perović naveo je da je sporazum kruna saradnje dveju zemalja, koja je iz godine u godinu sve bolja.

Smanjićemo maltretiranje građana i već ćemo od jeseni razmenjivati podatke o datumu smrti korisnika u obe države, objasnio je Perović i dodao da su u toku dogovori oko organizacije dana penzionera u Podgorici i Beogradu.

Kalinović je ukazala na to da se sporazumom unapređuje prijateljska saradnja između dva fonda, kao i da će taj dokument mnogo olakšati ostvarivanje prava građana, što i jeste njegov osnovni cilj.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com