Vučić: Povećanje plata i penzija do kraja godine

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prvoj polovini godine deficit budžeta smanjen za 100 milijardi dinara u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je prosek plata u maju izjednačen sa istim mesecom 2014. godine, što je znak da su počele da rastu zarade u privatnom sektoru.

vučić

Vučić je, gostujući na Televiziji „Pink“, precizirao da je u prvih šest meseci ove godine deficit budžeta bio niži od 27 milijardi dinara, dok je u istom intervalu prošle godine iznosio 126 milijardi dinara, što ukazuje na to da je smanjen za približno 100 milijardi dinara ili za 850 miliona evra.

Fiskalni deficit Srbije trenutno iznosi 1,6 odsto BDP-a, i to je rezultat koji je među najnižima u Evropi, naveo je on i dodao da su ovo podaci koje je saopštio Republički zavod za statistiku.

Takođe, kako je objasnio, rastu i poreski i neporeski prihodi državne kase, a prihod od bruto domaćeg PDV je za milijardu dinara veći u prvoj polovini ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema njegovim rečima, industrijska proizvodnja u maju je za 17 odsto veća u poređenju sa istim mesecom 2014. godine, a u odnosu na prošlogodišnji prosek veća je za devet odsto, što je znak da je prerađivačka industrija zabeležila rast u prvoj polovini ove godine.

Vučić je, ističući da inflacija u Srbiji iznosi minimalnih 1,8 odsto od početka godine, rekao da je malo toga poskupelo u ovoj godini, osim jestivog ulja čija se cena povećala za sedam dinara po litru.

U proteklih mesec dana u tri kompanije zaposleno je približno hiljadu ljudi i uslovi za poslovanje u zemlji postaju sve bolji, ocenio je premijer i ponovio da će se pozitivni efekti ekonomskih mera osetiti u 2016. godini.

On je dodao da je kompanija iz Kine zainteresovana za kupovinu „Železare Smederevo“, napominjući da se radi o drugoj po veličini kompaniji za proizvodnju čelika u toj zemlji.

Vlada Srbije je, kako je podsetio, prestala da izdvaja subvencije za „Železaru Smederevo“ i ona se sada postepeno oporavlja pod vođstvom novog menadžmenta, s obzirom na to da je proizvodnja duplirana na približno 90.000 tona čelika mesečno.

Prema njegovim rečima, do kraja godine trebalo bi da bude pokrenuta i druga visoka peć u toj čeličani, što će značiti novih 90.000 tona čelika mesečno i novi podsticaj za rast srpske ekonomije.

Istovremeno, Vučić je najavio da će do kraja godine uslediti povećanje plata i penzija, najviše prosvetarima, jer su oni jedini koji nisu imali mogućnost dodatnih prihoda.

On je objasnio da pod tim misli i na vraćanje smanjenih plata i penzija na nivo pre smanjenja, ali i na povećanje onima kojima nisu bila smanjivana primanja.

Prosvetarima ćemo najviše da povećamo primanja, kao i zdravstvenom i socijalnom sektoru, vojsci i policiji. Do rasta plata neće doći u državnoj upravi, precizirao je premijer.

On je obećao penzionerima kojima je smanjena penzija za deset odsto i onima koji imaju penzije niže od 25.000 dinara da će pre kraja godine osetiti značajno finansijsko poboljšanje.

Takođe, Vučić je ocenio da je Srbija uspela da ozbiljno učvrsti, ojača i stabilizuje svoju spoljnopolitičku poziciju, uz napomenu da tu stabilnost treba očuvati uprkos iskušenjima koja su pred nama i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu.

To je postignuto zahvaljujući stabilizaciji ekonomskih prilika i finansijskoj stabilnosti, objasnio je on i ponovio da Srbija ima jasan put u koji veruje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com