Ministarstvo: Možda nije tako / Ekonomske Vesti: Izgleda da jeste

Tragom podatka da je prosečna bruto plata u državnoj upravi sa 75.466 dinara u januaru, povećana na 80.375 dinara u julu, portal Ekonomske Vesti je upitao Ministarstvo finansija o čemu se tu radi. U Ministarstvu finansija nam je skrenuta pažnja da podatak o platama za januar „možda nije relevantan za poredjenje jer su možda državni službenici deo januarske plate isplatili u decemru“, pa je tako januarska plata ispala manja.

Na to skretanje pažnje, Ekonomske Vesti su skrenule ka podacima o platama za novembar 2013. godine. Tada je u  u ministarstvima i organima uprave u njihovom sastavu, posebnim organizacijama, stručnim službama, stručnim službama upravnih okruga, javnim agencijama i fondovima socijalnog osiguranja (PIO, RFZO i NSZ) bilo zaposleno, takođe po Pregledu Ministarstva finansija, 30.549 ljudi kojima je na ime plata, naknada i dodataka isplaćeno 2.304.885.927 dinara, a što je prosečna bruto plata od oko 75.460 dinara!

Zahvaljujući ovom podatku jasno je, i pored pokušaja Ministarstva finansija da to na neki način opravda, da je u državnoj upravi došlo do značajnog povećanja plata u prethodnih šest meseci. Jasno je i da su izdavanja iz budžeta za ove zaposlene još veća s obzirom da je i broj zaposlenih u državnoj upravi za tih šest meseci povećan za više do 3.000!

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com