Galenika u plusu 252 miliona dinara

Farmaceutska kompanija Galenika je u proteklih devet meseci zabeležila dobit iz redovnog poslovanja od 252 miliona dinara i s kompletnom paletom svojih proizvoda se vratila na tržište.

Neto prodaja na domaćem tržištu u iznosu od 3,1 milijarde dinara je za osam odsto veća od prošle godine, a izvoz od 4,2 miliona evra za sedam odsto u odnosu na isti period lane, navedeno je u saopštenju Galenike koje je dostavljeno Tanjugu.

„Vratili smo se na tržište sa kompletnim asortimanom lekova tako da deficita na tržištu neće biti, imajući u vidu da je proces proizvodnje stabilizovan“, naveo je v.d. generalni direktor Galenike Živomir Novaković.
Prema njegovim rečima, rezultati poslovanja u prvih devet meseci su znacajno bolji u odnosu na prošlu godinu, a i u odnosu na plan, pa je finansijski efekat iz redovog poslovanja dobit od 252 miliona dinara.

„U četvrtom kvartalu ove godine očekujemo znacajno veću proizvodnju i još bolje finansijske pokazatelje u završnom računu za 2014. godinu“, navodi Novaković i podseća da je Galeniku 2011. godine, kada je došao na kormilo fabrike, zatekao kao gubitaša s „dubiozom“ od 118 miliona evra.

U Galenici danas 1.438 zaposlenih prima redovnu platu koja je veća od republičkog proseka i iznosi oko 55.000 dinara.

S pozitivnim poslovanjem porasla je i lista zainteresovanih za privatizaciju Galenike, a prvi čovek kompanije navodi da menadžment očekuje njenu zvaničnu potvrdu od Agencije za privatizaciju, kako bi sa Ministarstvom privrede preduzeli dalje korake u cilju iznalaženja najboljeg modela u interesu Galenike i njenih zaposlenih, navedeno je u saopštenju.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com