Misterija se nastavlja: S kim su razgovarali Sertić i Tasovac?

Ministar privrede Željko Sertić i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac razgovarali su danas sa neimenovanim predstavnicima „Film Way“-a i direktorom Jugoslovenske kinoteke Radoslavom Zelenovićem o budućnosti privatizovanog Avala filma i sudbini filmskog fonda ove firme koji je, posle privatizacije, prešao u vlasništvo novog kupca.

Ministar Sertić je konstatovao da je „Film Way“ ispunio sve zakonske odredbe u postupku privatizacije Avala filma i da je preostalo da, u roku od 30 dana, isplati ostatak novca.

„Proces kupovine, iz stečaja, Avala filma je završen i iz ostvarene prodajne cene biće namireni svi poverioci, a deo sredstava će prihodovati i budžet Republike Srbije“, rekao je Sertić.

„Sa druge strane, važno je i da je filmski fond sasvim siguran i da nema govora o njegovom otuđenju, prodaji i slično, o čemu je poslednjih dana bilo puno spekulacija i nesitina“, rekao je ministar Sertić i podsetio da, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, nije došlo do bilo kakvog ugrožavanja filmske građe u „Centar filmu“, „Dunav filmu“ ili „Union filmu“, koji su, takođe, promenili vlasničku strukturu.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je objasnio da je zaštita filmskog fonda precizno definisana zakonom, i da nema nedoumica o budućnosti filmske građe Avala filma.

„Novi vlasnici Avala filma imaju ista prava i obaveze kao i prethodni. Filmska građa Avala filma je deo kulturnog nasleđa, i kao što likovno delo iz privatne kolekcije koje je utvrđeno za kulturno dobro morate čuvati pod propisanim uslovima, tako je i sa filmskim fondom“, objasnio je Tasovac.

Predstavnici „Film Way“-a su ministrima Sertiću i Tasovcu objasnili da nameravaju da unaprede rad Avala filma i usko sarađuju sa Jugoslovenskom kinotekom, kako bi fimski fond bio sačuvan i bezbedan.

Oni su objasnili da je u delu javnosti priča oko prodaje Avala filma bila nepotrebno politizovana i da su novi vlasnici i po zakonu obavezni da čuvaju filmski fond koji neće biti nijednog trenutka ugrožen.

Da podestimo, nekada najveći filmski studio u SFRJ prodat je iz stečaja za 8,2 miliona evra firmi “Film Way”, čiji se vlasnik ne može lako naći ni pod imenom pod kojim je firmu kupio ni na adresi (Molerova 59 u Beograd) na kojoj je firmu- kupca registrovao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com