Vujović: Budžetski deficit ispod 3%

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija nakon godinu dana rada Vlade na dobrom putu kada je reč o sadržini programa reformi i postignutim rezultatima.

Vujović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije predstavljajući rezultate Ministarstva finansija rekao da su u julu prošle godine, očekivanja analitičara bila da će budžetski deficit na kraju 2014. godine iznositi 8,8 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) i da će da raste.

Međutim, kako je istakao Vujović, Vlada Srbije je do kraja 2014. godine smanjila deficit na 6,6 odsto BDP-a, a na kraju prvog tromesečja 2015. godine ostvaren je deficit od 21,1 milijarde dinara što je oko 2 odsto BDP-a.

Verovatno nećemo moći do kraja ove godine da održimo ovako dobar rezultat, ali će deficit biti manji od onog koji smo planirali za ovu godinu, naveo je ministar finansija i podsetio da je Vlada Srbije planirala da u ovoj godini smanji deficit za 1,5 milijardi evra u odnosu na prethodnu godinu.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će Evropska unija (EU), međunarodne finansijske institucije i Međunarodni monetarni fond (MMF) u narednom periodu napraviti reviziju stopa rasta BDP-a sa minus 0,5 odsto za 2015. godinu na oko nula odsto.

Nula odsto izgleda realno i ako ne računamo pokretanje proizvodnje u smederevskoj Železari, što je realno, i bez oživljavanja hemijskog kompleksa, naveo je ministar finansija.

On je podsetio da je u prva tri meseca ostvaren upola manji deficit nego što je dogovoreno sa MMF-om.

Vujović je rekao da je u tom periodu neto PDV tri odsto veći nego u istom periodu ranije, dok je bruto PDV veći za 10 odsto, a veće su i akcize.

Ministar finansija je ukazao da je dobrim rezultatima doprinela i veća naplata dividendi od javnih preduzeća, zato što su ona ostvarila veći profit, ali i zbog veće discipline u oslobađanju tih sredstava.

On je dodao da su, i pored smanjivanja plata u javnom sektoru, delimičnog smanjivanja penzija, porezi i doprinosi na plate ostali na gotovo istom nivou.

Smanjivali smo primanja zato što nismo imali drugi instrument da u kratkom roku pokrenemo fiskalnu konsolidaciju. Dobro je što je agregatna tražnja ostala na istom nivou, istakao je Vujović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com