Mladi, učestvujte u volonterskim kampovima

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije Nenad Borovčanin uputio je danas poziv mladima da se prijave za učešće u volonterskim kampovima koje i ove godine organizuju to ministarstvo i Mladi istraživači Srbije.

borovčanin

Borovčanin je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije (RTS), istakao da će do kraja oktobra volonteri iz zemlje i inostranstva donirati 26.000 radnih časova.

On je objasnio da kampovi omogućavaju mladima da pomognu zajednici, ali im i pružaju mogućnost da kroz neformalno obrazovanje, kurseve i obuke dodatno rade na sebi i stignu do veština koje im mogu koristiti.

Prema njegovim rečima, volonterski kampovi aktiviraju veliki broj mladih i pomažu im u socijalizaciji, vaspitanju u duhu solidarnosti i timskog rada, kao i dodatnoj edukaciji.

Borovčanin je, govoreći o vrednovanju volonterizma, naglasio da Ministarstvo omladine i sporta, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i nevladinim organizacijama, radi na unapređenju okvira volontiranja u Srbiji kako bi volonter postao i društveno priznat.

Istovremeno, on je napomenuo da je Unija mladih zapadnog Balkana, čije je formiranje inicirao premijer Srbije Aleksandar Vučić prošle godine na Berlinskom procesu, sada u fazi osnivanja.

Nadamo se da će kruna tih aktivnosti biti usvajanje deklaracije na predstojećoj konferenciji u Beču, na čemu intenzivno radimo sa svim zainteresovanim stranama, objasnio je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, u čitav proces je uključena i Krovna organizacija mladih Srbije, jer će odnosi koje omladina u regionu danas uspostavi biti odnosi budućnosti.

Predstavnik Mladih istraživača Srbije Jelena Beronja navela je da je glavna motivacija volontera želja za osećajem korisnosti, kao i upoznavanje sa novim ljudima, sredinom, kulturom i običajima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com