MMF će pratiti reformu javnih preduzeća

Medjunarodni monetarni fond (MMF) prvi put želi da u program sa Srbijom uključi praćenje restrukturiranja i reforme javnih preduzeća, izjavio je u utorak predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Petrović je na konferenciji Beogradske berze rekao da će u taj postupak biti uključena i Svetska banka, čime se pridaje veliki značaj reformama u javnom sektoru.

„Program (aranžman) Srbije sa MMF-om će stajati ili pasti, u zavisnosti od toga da li će se sprovesti reforme u javnom sektoru“, rekao je on.

Petrović je precizirao da to u stvari znači da će program sa MMF-om zavisiti od toga da li će Srbijagas prestati da uzima garanciju države za kredite i time prebacuje gubitke u budžet, i da li će Elektroprivreda Srbije (EPS) i dalje uspevati da sama finansira svoje dugove, što zavisi od reformi u tom javnom preduzeću.

On je rekao da reforme u javnom sektoru moraju da budu sprovedene tako da se gubici javnih preduzeća, kao što su Srbijagas, EPS i Železnice, ne prevaljuju na državni budžet, jer bi se time sve uštede na strani plata i penzija poništile.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com