MMF pohvalio restrukturiranje Železnica Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saopštila je da je Misija MMF-a, koja boravi u našoj zemlji u okviru treće revizije stend-baj aranžmana, pohvalila danas restrukturiranje srpskih železnica.

mihajlović

Mihajlović je, nakon sastanka sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, predvođenom šefom Misije MMF-a za Srbiju Džejmsom Rufom, najavila da će tri posebne železničke kompanije naredne godine poslovati na komercijalnim osnovama.

Ona je navela da se radi popis imovine i da će do kraja meseca biti utvrđen tačan deobni bilans kako bi te tri kompanije počele da posluju na novim osnovama.

Prema njenim rečima, MMF je konstatovao da se restrukturiranje železnica, koje su podeljene na holding i tri posebna preduzeća – „Srbija voz“, „Srbija kargo“ i „Infrastruktura železnice Srbije“, odvija kako je predviđeno planom Vlade Srbije.

Mihajlović je navela da će država nastaviti da daje subvencije železnici, kao što se to radi svuda u svetu, ističući da bi „Srbija kargo“ mogao da funkcioniše i bez subvencija, dok će ostala dva preduzeća dobijati subvencije i 2016. i 2017. godine, ali u umanjenom iznosu.

Na sastanku je bilo reči i o efikasnosti projekata, realizaciji budžeta za ovu i o planovima za sledeću godinu, ali i o potencijalnim investicijama.

Sav novac predviđen za projekte ćemo do kraja godine potrošiti jer smo primenili efikasan sistem upravljanja projektima, tako da po prvi put imamo modernizovane pruge i nove vozove iz kredita koji su dogovoreni još pre nekoliko godina, poručila je Mihajlović.

Ruf je istakao da je dosadašnji uspeh reformi u direktnoj vezi sa uspešnom implementacijom Zakona o planiranju i izgradnji, i čestitao Mihajlović na ovogodišnjem rangiranju na „Duing biznis“ listi Svetske banke zahvaljujući, pre svega, brzom izdavanju građevinskih dozvola.

Predstavnici Svetske banke su konstatovali da je rezultat rada na reformama vidljiv, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com