Nada Macura odlazi u penziju?

Kada 12. oktobra stupi na snagu novi zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, 3.467 lekarki širom Srbije treba da bude penzionisano, piše Politika.

Macura

One treba da odu u penziju jer su napunile 60 godina i 6 meseci, rekla je za Politiku prof. dr Olga Popović Mladenović, predsednica Lekarske komore Beograda.

U penziju će otići i lekari poput popularne Nade Macure, pi-ara Zavoda za hitnu pomoć u Beogradu, navodi Ministarstvo zdravlja.

„Samo 350 su lekari opšte medicine. Njih će u domovima zdravlja bez problema moći da zamene mladi koji čekaju na birou, ali ko će zameniti specijaliste, naročito one deficitarne“, pita se dr. Popović Mladenović.

Ona je najavila da će lekarke u okviru Komore pokrenuti pitanje diskriminacije u odnosu na kolege, koji imaju pravo da rade do 65. godine.

Politika piše da lekarima koji ispunjavaju uslove za penzionisanje posle 12. oktobra, kad počinje važenje Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, neće biti odobreni zahtevi za produženje angažmana, osim ako bi njihov odlazak ugrozio funkcionisanje procesa lečenja u zdravstvenoj ustanovi u kojoj rade.

Razlog za ovakav stav, kako su objasnili u Ministarstvu zdravlja, jeste više od 2.500 nezaposlenih doktora medicine, prenosi list.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će u penziju otići i lekari poput popularne Nade Macure, pi-ara Zavoda za hitnu pomoć u Beogradu, kao i poznati profesori beogradskog Medicinskog fakulteta, koji su prešli starosnu granicu.

U Ministarstvu nisu znali da kažu koliko lekara penzionera i dalje radi u državnom zdravstvu, uprkos odavno stečenim uslovima za penzionisanje, što duže vreme izaziva ogorčenje u javnosti, navodi Politika.

Takođe, u ministarstvu kažu da još ne znaju koliko je medicinara koji bi u skladu sa novim paragrafima trebalo da budu penzionisani posle 12. oktobra, kao i da nemaju procenu broja onih koji bi trebalo da budu izuzeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com