Narodna skupština :Treba li Srbiji 25 ministarstava

Narodna skupština Republike Srbije raspravlja po hitnom postupku o Predlogu izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, kao uvodnom zakonu za formiranje treće vlade Ane Brnabić na koju smo malo popričekali – od parlamentarnih izbora održanih 3.aprila 2022.godine!

Zakonom koji je na dnevnom redu predvidjeno je povećanje broja ministarstava sa 21 na čak 25!

Do tog povećanja je došlo uvodjenjem nekoliko novih ministarstava, kao što su Ministarstvo za javna ulaganja i Ministarstvo za brigu o selu, ili razdvajanjem i prekomponovanjem postojećih ministarstava, recimo omladina je odvojena od sporta, a pripojena turizmu pošto je dosadašnje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija razbijeno na tri ministarstva :Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo informisanje i telekomunikacija.

Prema predlogu Vlada Srbije bi ubuduće imala sledeća ministarstva :

1.Ministarstvo finansija, 2.Ministarstvo privrede, 3. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 4.Ministarstvo zaštite životne sredine, 5.Ministarstvo saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture, 6.Ministarstvo rudarstva i energetike, 7.Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, 8.Ministarstvo pravde, 9.Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, 10.Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, 11.Ministarstvo unutrasnjih poslova, 12. Ministarstvo odbrane, 13.Ministarstvo spoljnih poslova, 14.Ministarstvo za evropske integracije 15.Ministarstvo prosvete, 16.Ministarstvo zdravlja, 17.Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, 18. Ministarstvo za brigu o porodici  i demografiju, 19.Ministarstvo sporta, 20. Ministarstvo kulture, 21.Ministarstvo za brugu o selu, 22.Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, 23.Ministarstvo turizma i omladine, 24.Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, 25.Ministarstvo za javna ulaganja.

Poslanici opozicije su kritikovali povećanje broja ministarstava pozivajući se na podatak da toliko ministarstava nema nijedna država u Evropi, a nelogičnom i nepotrebnom ocenjivali su predloženu prekompoziciju ministarstava.

Vladajuća većina, koja je predlagač izmena Zakona o ministarstvima, optužena je da ovu novu kompoziciju i veliki broj ministarstava predlaže ne rukovodeći se javnim interesom nego „užim političkim i finansijskim interesima“, da je reč o „pogrešnoj političkoj kalkulaciji da se za svakog ko treba da se nadje na ministarskom mestu, to mesto i obezbedi“ i da je Aleksandar Vučić 2012.godine obećao vladu sa ne više od 15 ministarstava.

Predstavnici vladajuće većine su podsećali da je vlada formirana posle 5.oktobra 2000.godine imala 32 ministarstva (uračunati potpredsednici), a da je druga vlada Vojislava Koštunice  2007.godine imala 23 ministarstva.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com