NBS: Pad vrednosti dinara nije ugrozio stabilnost cena

Kretanje kursa dinara u 2014. godini uz slabljenje od 5,2 odsto prema evru ni u najmanjoj meri nije ugrozilo cenovnu i finansijsku stabilnost u Srbiji, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

To potvrdjuje podatak da se inflacija u toku 2014. kretala oko dva odsto, dok je učešće nenaplativih kredita u ukupnim kreditima stabilizovano, navodi se u saopštenju.

NBS je istakla da su i valute zemalja u regionu sa istim režimom deviznog kursa u 2014. imale sličan trend kretanja kao dinar i navela da je madjarska forinta u istom periodu oslabila 5,7 odsto, poljski zlot za 2,7 procenta, a ruska rublja 36,3 procenata u odnosu na evro.

Na slabljenje dinara u 2014. godini uticali su faktori iz medjunarodnog okruženja, kao što je povlačenje kapitala medjunarodnih investitora, ukrajinska kriza, usporavanje oporavka evrozone.

Krajem godine, negativne vesti u vezi sa prekidom projekta gasovoda Južni tok, značajniji pad cena nafte, pooštravanje sankcija Rusiji uz drastično slabljenje ruske rublje, dodatno su izazvali pritiske na valute zemalja u razvoju, navela je NBS.

Značajan uticaj na kretnje vrednosti domaće valute imali su i domaći faktori, ističe se i dodaje da je medju tim faktorima i veća tražnja uvoznika energenata za devizama uzrokovana majskim poplavama i neizvesnost u pogledu intenziteta i obuhvata mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Krajem godine, deprecijacijski pritisci na dinar bili su pojačani i kupovinom deviza nakon isplate dela dobiti za 2013. godinu uspešnih domaćih preduzeća i banaka svojim matičnim stranim institucijama.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com