NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 8,5%

Dok je Evropska centralna banka praktično „ugasila“ referentnu kamatnu stopu, spustivši je na istorijski minimum od 0,05 odsto, Narodna banka Srbije je danas odlučila da svoju kamatnu stopu na zadrži na 8,5 odsto.

„Pri donošenju odluke da referentnu kamatnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou, Izvršni odbor Narodne banke Srbije je pre svega imao u vidu i dalje prisutne neizvesnosti iz domaćeg i međunarodnog okruženja. Geopolitička dešavanja i smanjenje ekspanzivnosti monetarne politike FED-a mogu značajno da utiču na kretanja na međunarodnom tržištu novca i kapitala, što se posebno može odraziti na zemlje u razvoju. Takođe, aktuelne geopolitičke tenziju smanjuju optimizam u pogledu brzine ekonomskog oporavka zone evra i naših drugih važnih spoljotrgovinskih partnera. Niža eksterna tražnja verovatno bi vodila slabijim izvoznim rezultatima i nešto većem spoljnotrgovinskom deficitu u odnosu na očekivani“, ističe se u saopštenju NBS.

Ipak, Izvršni odbor NBS „očekuje da će donošenje i sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, koje su neminovne, pozitivno uticati na očekivanja tržišnih subjekata u pogledu održivosti javnih finansija, a time i na premiju rizika zemlje“. Oni smatraju da bi takav razvoj događaja doprineo ublažavanju rizika koji u ovom trenutku nalaže vođenje „oprezne monetarne politike“

Izvršni odbor NBS je konstatovao i da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice odstupanja od cilja (4±1,5%). Prema projekciji NBS, inflacija će se do kraja godine postepeno vratiti u granice cilja, „prvenstveno pod uticajem iscrpljivanja efekta pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i očekivanih korekcija regulisanih cena, pre svega električne energije“.

Naredna sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 16. oktobra 2014. godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com