Nećemo ostati bez gasa, ali ne znamo kako da ga platimo

Nakon informacije da je Rusija smanjila isporuke gasa Srbiji za čak 28 odsto predstavnici Vlade Srbije brže bolje su krenuli da uveravaju građane da im gasa neće faliti, i to u mesecu kada je cena tog energenta za domaćinstva povećana za 3,3 odsto.

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, rekao je da problema sa snabdevanjem gasom „sigurno neće biti“, ali je indirektno priznao da Vlada Srbije još ne zna kako da izmiri dug od 224 miliona dolara prema Gaspromu.

„Vlada Srbije razmatra kako to da izvede, a da ne ugrozi ekonomsku reformu koja je u toku, jer bi takva vrsta otplata, ukoliko bismo sada uzimali nove kredite za to, mogla da ugrozi nivo opšte zaduženosti naše zemlje, i zato se traže najbolja moguća rešenja“, rekao je Dačić.

Njegov kolega iz Vlade Srbije, ali i stranke, Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva, rekao je da će manjak isporuke ruskog gasa biti nadomešten rezervama s kojima raspolaže Srbijagas, a na čijem čelu je, naravno još jedan član Socijalističke partije Srbije, Dušan Bajatović.

Problemi na „bratskoj“ relaciji između Rusije i Srbije kada je gas u pitanju nastali su, piše beogradski dnevni list Danas, zato što je premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio „neumesnim i nefer“ zahtev Rusije da se do kraja marta plati dug za gas.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com