Nema više penzija u švajcarskim francima za Srbe

Radni vek su proveli zarađujući švajcarce, ali ih više neće trošiti. Građani Srbije koji su penzije zaradili u Švajcarskoj odsad će ih dobijati ih u evrima, pišu Večernje novosti.

franak

Obaveštenje je nedavno na kućne adrese korisnika poslao švajcarski penzioni fond ZAS, a odluka će se primenjivati od 1. oktobra.

Među hiljadama naših građana koji su penziju zaradili u Švajcarskoj je i Nataša Filipović iz Beograda.

“Dobili smo dopis, i na nemačkom i na srpskom jeziku, u kome piše da treba da otvorimo račune na koje mogu da ležu uplate u evrima. U suprotnom će nam stopirati isplatu”, objašnjava Nataša Filipović, koja penziju prima već pet godina.

“Odmah sam zvala penzioni fond i tražila objašnjenje. Ja sam radila u Švajcarskoj i zarađivala švajcarske franke. Ne želim penziju u evrima. Referent zadužen za naše penzije mi je odgovorila da oni ne žele više da nas isplaćuju u francima, već u evrima. Mi nismo evro zona. Nigde ne piše zašto su tako odlučili. Ne pozivaju se ni na kakav član zakona”, kaže ona.

U dopisu nije precizirano po kom kursu će se penzije obračunavati, niti na građane kojih sve država će se novi obračun primenjivati.

“Kako sam razumela gospođu, oni tako štite svoju valutu. Rekla mi je da ne žele da je šalju po svetu. Rekla je da možemo da imamo račun u Švajcarskoj i da ćemo tada primati penziju u francima. Suprug i ja smo imali ranije tamo račun, ali to nas košta 500 franaka godišnje. Košta i slanje svakog papira”, dodaje Nataša Filipović.

Objašnjenje smo potražili u Ambasadi Švajcarske, ali su nas uputili na penzioni fond ZAS, čije odgovore čekamo. O novim pravilima nije informisan ni Zavod za socijalno osiguranje. Srbija sa Švajcarskom ima sporazum o saradnji, ali penzije se ne isplaćuju preko PIO fonda, već ih individualno primaju korisnici.

“Nismo dobili nikakvo objašnjenje od Švajcarske, ali oni i nemaju obavezu da nas informišu”, kaže Zoran Panović, direktor Zavoda za socijalno osiguranje Srbije.

“Oni individualno kontaktiraju sa korisnicima i pojedinačno im isplaćuju penzije na račune. Mi možemo da zatražimo od njih objašnjenje. Većina korisnika stranih penzija inače dobija primanja u evrima čak i iz država u kojima evro nije zvanična valuta. Sami penzioneri ne bi trebalo da budu oštećeni i to je legitiman način isplate”, kaže Panović.

Činjenica je da je rast švajcarskog franka nedavno strašno uzdrmao švajcarske penzione fondove. Posle ukidanja fiksnog odnosa sa evropskom valutom, franak je najpre skočio, što je oteralo u minus kamate na depozite. Veliku štetu su pretrpeli privatni penzioni fondovi. Poslednjih dana švajcarac je pao u odnosu na evro, pa sada za jednu evropsku kovanicu valja dati 1,09 švajcarske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com