Za istraživanje klizišta do sada potrošeno 40 miliona dinara

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić potpisao je danas sa predsednikom opštine Lučani Vesnom Stambolić Protokol o međusobnoj saradnji u cilju sprovođenja preventivnih mera na otklanjanju posledica u poplavljenim područjima.

klizišta

Ilić je tom prilikom istakao da su se na području Dragačeva, usled poplava i kiša, pojavila brojna klizišta, i dodao da su ispitivanja završena, urađena je projektna dokumentacija i sada počinje faza izdavanja građevinskih dozvola.

Problemi sa klizištima, koja su pored ove opštine zadesila i Ljig i Požegu, rešavaju se studiozno u cilju njihovog trajnog saniranja, objasnio je ministar.

On je naveo da je deo klizišta na putnoj infrastrukturi u opštini Lučani delom saniran, a radi se i na sređivanju vodotoka reke Bjelice i njenih bočnih pritoka.

Kada je reč o opštini Ljig, pet klizišta je ispitano, a studije su pokazale da na tri lokaliteta nema mogućnosti sanacije, precizirao je Ilić.

Prema njegovim rečima, vrednost studija urađenih za ovu opštinu iznose između tri i četiri miliona dinara koja su obezbedili donatori, a pomoć u istraživanjima pružili su instituti i fakulteti.

On je naveo da je država do sada za istraživanja tla dala 40 miliona dinara za 12 opština u kojima su usled obilnih padavina pojavila klizišta, pri čemu je za studije opredeljeno 20 miliona dinara.

Međutim, kako je naveo, neke studije su pokazale da postoje klizišta koja se ne mogu sanirati, poput onih u Ljigu, Trgovištu i Umci, gde će morati da se prave novi objekti.

Ilić je danas sa predsednikom opštine Požega Milovanom Mićovićem takođe potpisao Protokol o međusobnoj saradnji u cilju sprovođenja preventivnih mera na otklanjanju posledica u poplavljenim područjima.

Istovremeno, ministar je opštinskoj vlasti u Ljigu uručio Projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje sanacije terena ugroženog klizištem – lokalitet Zanatski centar Ljig.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com