Nezaposlenost mladih 43,1%

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić izjavio je danas da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji veoma visoka i iznosi 43,1 odsto, a među ključnim razlozima za takvo stanje jeste nedostatak radnog iskustva.

nezaposlenost

Verbić je na okruglom stolu „Nezaposlenost mladih – od želje do karijere, kako doći do posla“ istakao da su upravo mladi oni koji najviše mogu i moraju da urade za pronalaženje svog posla, jer niko nema moralno pravo da čeka državu da mu u potpunosti reši problem.

On je naveo da mladi moraju da se zapitaju šta poslodavac od njih očekuje, kao i šta treba da ponude da budu prepoznati kao ozbiljni kandidati, i ponovio da je među ključnim razlozima što mladi ne dobijaju posao to što nemaju stručnu praksu.

Ministar je ukazao na to da država treba posebno da pomogne mladima koji žele da pokrenu sopstveni biznis kako bi se brže razvijali i što pre bili u situaciji da zaposle još nekog.

Predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje Neda Milanović rekla je da je nezaposlenost mladih do 30 godina problem savremenog tržišta rada i u razvijenim i manje razvijenim zemljama Evrope i sveta.

Milanović je ukazala na to da je u Srbiji veoma visoka stopa nezaposlenosti mladih i da je dvostruko veća u odnosu na nezaposlenost opšte populacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com