Nikolić Đinpingu: Kanal Morava-Vardar je isplativ

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas, tokom susreta sa kineskim kolegom Si Đinpingom, da veliki infrastrukturni projekti kao što je početak druge faze projekta Termoelektrana Kostolac, projekat izgradnje pruge Beograd – Budimpešta, daju snažan impuls ekonomskoj saradnji dve zemlje.

toma

Predsednik je istakao važnost relizacije projekta putnih koridora čija vrednost premašuje milijardu i četiri stotine miliona evra.

On je zamolio predsednika Kine da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja projekata u smislu smanjenja kamatne stope i da rok otplate produži na dvadeset godina. Na taj način Srbija će moći efikasno i na optimalan način da ispuni svoje obaveze.

„Postoje brojne oblasti u koje kineska strana može da ulaže, među kojima su prehrambena industrija, farmaceutska industrija, IT sektor, proizvodnja kamiona i traktora“, rekao je Nikolić.

Predsednik je izvestio svog kineskog kolegu i o isplativosti plovnog puta Morava – Vardar, kojim se osim izgradnje pet hidrocentrala i navodnjavanja 300 hiljada hektara obradivih površina, plovni put skraćuje za 2 hiljade kilometara.

Nikolić je pozvao predsednika Kine da poseti Srbiju, lično se uveri u realizaciju kineskih investicija i upozna prijateljski srpski narod.

Predsednik Si se zahvalio na iscrpnom izlaganju predsednika Nikolića izrazivši duboku privrženost prijateljstvu sa Srbijom.

On je istakao da će kineska strana pružiti podsticaj kineskim investitorima da u još većem obimu ulažu u Srbiju.

Đinping se saglasio sa srpskim kolegom da je brza i efikasna realizacija projekata Termoelektrana Kostolac i pruga Beograd – Budimpešta veoma važna.

“Za svaki projekat uslovi finansiranja su važni i mi ćemo naći način da se posao realizuje. Vaša strana je dobrodošla da predloži i nove projekte i mi ćemo ih podržati“ naglasio je Si.

On je istakao dobar primer ulaganja u proizvodnju i preradu mesa u Srbiji i prednost što Srbija ima ugovore o slobodnoj trgovini sa EU.

„Naše dve zemlje su različite, ali su nam narodi bliski, mi smo mnogo toga naučili od vas“ rekao je predsednik Kine i dodao da se svet suočava sa ogromnim promenama koje je teško prevazići.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com