Rusija osvaja Arktik – Amerika nemi posmatrač

Borbu oko arktičke teritorije sa njenim prirodnim resursima i novim trgovačkim putevima već upoređuju sa Hladnim ratom, piše Njujork tajms, a prenosi Sputnjik. Pri tome, američki činovnici i analitičari navode da u toj trci SAD zaostaju za drugim zemljama, pre svih za Rusijom.

arktik

List navodi da obalska straža Aljaske nema dovoljno brodova da istovremeno aktivno prati pomorski saobraćaj preko Beringovog moreuza i da kontroliše ribolov u regionu. Obalska flota, uključujući dva ledolomca, zastareva. Komunikacija na gornjim širinama je nerazvijena, nema dubokovodnih luka. Za sve to su potrebne investicije, koje su godinama nedostajale zbog političkih sporova, budžetskih ograničenja i birokratije.

„Ovo nije prvi put da vičemo da zemlja nema mogućnosti za podršku značajnijem prisustvu na Arktiku“, navodi komandant Obalske straže admiral Pol Zakanft.

Rusija već, primećuje Njujork tajms, gradi 10 stanica za potragu i spasavanje u Arktičkom regionu i povećava vojno prisustvo, obnavljajući sovjetske baze. Američki vojni zvaničnici sa zebnjom gledaju na to. Američka vojska razmišlja o smanjenju dve brigade na Arktiku, dok je ratna mornarica SAD priznala da ima slabo iskustvo u operacijama na Arktiku. Osim toga, Rusija je podnela zahtev za proširenje granica arktičkog pojasa u skladu sa konvencijom UN o pomorskom pravu, u isto vreme dok SAD tu konvenciju čak nisu ni ratifikovale.

„SAD čak nisu ni ušle u tu igru“, smatra admiral u ostavci Robert Pap koji je ranije komandovao Obalskom stražom SAD, a sada je specijalni predstavnik Stejt departmenta za pitanja saradnje na Arktiku.

„Želeo bih da i SAD urade nešto od onoga što radi Rusija — nove baze, telekomunikacije, istražno-spasilačke mogućnosti“, naglasio je Pap. On navodi da je tokom hladnog rata, kada je SSSR poslao satelit u kosmos, SAD nisu sedele skrštenih ruku, govoreći: „Bravo, majko Rusijo“.

Pitanje o budućnosti Arktika našlo se u centru novog geopolitičkog sukoba i podelilo SAD i njihove saveznike na jednu stranu i Rusije na drugu, navodi Njujork tajms.

Interesantno je da je izveštaj američkog Centra za strateška i međunarodna istraživanja, koji je posvećen akcijama Rusije na Arktiku, dobio naziv „Nova ledena zavesa“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com