Nikolić: Zakon favorizuje one koji su kršili zakone!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u kojem je ocenio da Zakon o ozakonjenu objekata najveću korist pruža pojedinim fizičkim i pravnim licima „koja su svojim ponašanjima izvršila krivična dela, pri čemu su njihova činjenja i nečinjenja bila i nesavesna“.

Tomislav Nikolić

„Ovim zakonom su privilegovani učinioci krivičnih dela, jer je prema tada važećem pozitivnom krivičnom pravu, bespravna gradnja bila krivično delo. Nesavesni investitori su, dok su gradili nelegalno, znali ili su morali znati da je takvo njihovo ponašanje predstavljalo krivično delo. Na osnovu ovog zakona, učinioci krivičnih dela sada su privilegovani u odnosu na ostale građane koji su poštovali pravo, odnosno, koji su gradili legalno, sa urednom dokumentacijom i dozvolama. Opšti je pravni princip, svuda u svetu, da učinilac krivičnog dela, čak i kada je delo kasnije dekriminalizovano, ne može da ima korist od svog nedopuštenog i kažnjivog činjenja ili nečinjenja. Na taj način je izvršena diskriminacija građana i to u korist učinilaca krivičnih dela i nesavesnih lica“, ističe se u pismu.

Ipak, predsednik Srbije je, kako je sam istakao, potpisao Zakon o ozakonjenju objekata i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru zbog „kratkoće vremena koje je imao da proceni ustavnost Zakona.

Nikolić je dodao da se nada da će se pred Ustavnim sudom naći zahtevi za ocenu ustavnosti ovih zakonskih rešenja.

„Mislim da će Ustavni sud imati priliku da utvrdi da li su Zakonom o ozakonjenju objekata izvršene povrede Ustava Republike Srbije i to: članova 1, 3, 18, 21, 58, 194 i 197 st. 2, zato što se čini da su Zakonom narušena ustavna načela vladavine prava i socijalne pravde, ljudska prava zajemčena opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima i zakonima, povređena zabrana diskriminacije (neposredne i posredne) po bilo kom osnovu, a naročito imovnog stanja, što bi dovelo do neravnopravnosti građana, povređeno pravo na mirno uživanje svojine i drugih imovinskih prava stečenih na osnovu zakona, kao i povređena norma o jedinstvu pravnog poretka“, istakao je Nikolić u pismu.

Predsednik Srbije je u pismu, koje možete pročitati OVDE, spomenuo i sporne „vikend kuće“ njegovih sinova, Radomira i Branislava, od 86,4 odnosno 58,84 kvadratnih metara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com