Vlasništvo nad zemljištem utvrđuje se pred nadležnim institucijama

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je nedopustivo da opština Čajetina putem medija traži poništavanje rešenja tog ministarstva kojim se Poljoprivrednom kombinatu “Zlatibor” dozvoljava upis prava svojine na zemljištu.

mihajlović

Ministarstvo ocenjuje da to ukazuje na nameru da se pitanje vlasništva, kao jedan od ključnih postulata pravne sigurnosti, tabloidizira i izmesti iz institucija.

Saopštenjem za javnost opština Čajetina traži poništavanje rešenja kojim se Poljoprivrednom kombinatu “Zlatibor” dozvoljava upis prava svojine na zemljištu, uz istovremeni niz optužbi na račun Ministarstva i resornog ministra o navodnoj nezakonitosti u vršenju ovlašćenja.

Ministarstvo građevinarstva je u pet predmeta odlučivalo o žalbama PK “Zlatibor” na odluke lokalne komisije Republičkog geodetskog zavoda u Čajetini iz februara ove godine. Nijednom od pet odluka Ministarstva postupci nisu pravosnažno okončani, imajući u vidu da tek mogu biti predmet sudske kontrole od strane Upravnog suda.

U dva predmeta odluka o upisu prava nije ni doneta, jer je predmet vraćen lokalnoj samoupravi na ponovni postupak. U preostala tri predmeta Ministarstvo je utvrdilo da nema razloga za brisanje PK “Zlatibor” sa predmetnog zemljišta, budući da je PK “Zlatibor“ upisan sa pravnim osnovom još od 1969. godine, što nije osporeno ni nakon privatizacije 2002. godine.

U tom smislu, nejasni su navodi da je u opštini Čajetina, pre donošenja navedenih odluka, spoveden postupak davanja u zakup određenih parcela, a na kojima je sve vreme u katastru upisan PK “Zlatibor”.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će ispitati sve radnje u raspolaganju i korišćenju celokupnog zemljišta, ko god da su bili akteri u postupku, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com