NIS: Cene goriva „održavaju“ akcize i kurs dinara

Naftna industrija Srbije skrenula je pažnju u dopisu portalu Ekonomske Vesti da na formiranje cene goriva utiču, pored cene sirove nafte na svetskom tržištu, akcize i kurs dinara, „na koje kompanija nema uticaja“.

„NIS može da utiče na formiranje cena goriva i to čini kroz povećanje efikasnosti u svom poslovanju. Pored toga, kompanija primenjuje fleksibilnu politiku obrazovanja cena motornog goriva na svojim benzinskim stanicama, zbog čega svojim klijentima nudi izbalansirane cene, u skladu sa tržišnim tendencijama. NIS će se i dalje truditi da očuva konkurentne cene svojih proizvoda, kao i da one ne budu iznad prosečnih u regionu“, glasi odgovor NIS-a na naše pitanje da li će zbog velikog pada cene sirove nafte na svetskom tržištu doći do korigovanja cene goriva na NIS-ovim pumpama.

Oni dalje ističu da su u poslednja tri meseca četiri puta snizili maloprodajne cene benzina BMB 95 i dizela, dok je cena TNG-a snižena čak 11 puta.

„Za poljoprivrednike je takođe primenjeno specijalno sniženje gasnog ulja 0.1 u toku cele poljoprivredne sezone“, dodaje NIS.

Kurs dolara, koji je takođe jedan od parametara za određivanje cene goriva, ove godine je u odnosu na dinar porastao za 12,1 odsto, a dodatno opterećenje za naftadžije u Srbiji je i nova naknada za formiranje obaveznih rezervi u iznosu od 2,6 dinara po litru.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com