Prevremeni izbori u Japanu

Japanski premijer Šinzo Abe raspisao je prevremen izbore, samo dan nakon što je obljavljeno da je japanska privreda u trećem tromesečju zabeležila pad BDP-a od 0,4 odsto, kako bi dobio podršku glasača za sprovođenje ekonomskih reformi nazvanih „Abenomija“, prenosi britanski list Gardijan.

Abe je rekao na konferenciji za medije da će u sredu raspustiti donji dom parlamenta, a da će se prevremeni izbori održati 14. decembra. On je dodao da će odložiti najavljeno povećanje PDV-a (sa 8 na 10 odsto) do aprila 2017. godine, 18 meseci kasnije nego što je planirano.

„Moram da donesem teške odluke, tako da smatram da treba da dobijem podršku javnosti. Saslušao sam mnoga mišljenja i uzeo ih u obzir. Odlučio sam da odložim najavljeno povećanje PDV-a kako bi osigurao da Abenomija uspe „, rekao je Abe.

On je dodao da Abenomija daje željene rezultate „raste zaposlenost i prihodi firmi, a za rast plata i javne potrošnje, koji trenutno stagniraju, će trebati vremena“.

Japanska Vlada povećala je u aprilu PDV, prvi put posle 17 godina, sa 5 na 8 odsto. A, analitičari tvrde da je ovo povećanje PDV-a smanjilo javnu potrošnju i dovelo do recesije.

Pad BDP-a je neočekivani udarac za Abeov ekonomski program, koji se zasniva na velikim državnim ulaganjima u infrastrukturu, davanjem jeftinih kredita i strukturnim reformama.

Abe je, na knferenciji za medije, zaključio da njegov program rasta nema alternativu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com