Niska cena eksproprijacije za Beograd na vodi

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da će eksproprijacija zemljišta za projekat „Beograd na vodi“ koštati u proseku 19,24 evra po kvadratnom metru, što je, kako je istakao, „vrlo niska cena“.

„Troškovi ekspropijacije će, biti oko 850 miliona dinara, što je predvidjeno budžetom ove godine i oko 40 miliona evra u narednih pet godina. Kad se podeli 170 hektara sa tom svotom dobija se iznos od 19,24 evra po kvadratnom metru, što je vrlo niska cena“, rekao je on u prepodnevnom delu plenarne sednice Skupštine Srbije koja je razmatrala oko 70 amandmana na predlog posebnog zakona koji će omogućiti eksproprijaciju zemljišta za projekat „Beograd na vodi“.

Prema rečima Vujovića, u obrazloženju zakona se navodi i da će uredjenje javnih površina biti 33 milijarde dinara, što je otprilike 161 evro po kvadratnom metru.

„To je, takodje, jako nisko u odnosu na prosečnu cenu kvadratnog metra u Beogradu. Jako nisko“, rekao je srpski ministar finansija.

Na kritike poslanika opozicionih stranka da u zakonu nema nikakvog javnog interesa zbog kojeg bi bila sprovedena eksproprijacija, ministar pravde Srbije Nikola Selaković je više puta ponovio da se isključivo radi o javnom interesu, budući da će „Beograd na vodi“, kako je istakao, doneti investiciju vrednu 3,5 milijarde evra.

Selaković je opoziciju optužio za „izvrtanje teze“, poručujući da se predloženim zakonom definiše javni interes i predvidja postupak eksproprijacije, poručujući da se obrate Ustavnom sudu ako misle da je leks specijalis neustavan.

„Kakav privatni interes, kakva kompanija? Sve vreme mešate osnovne stvari. Mi ovde pričamo da se ovim zakonom utvrdjuje javni interes“, rekao je Selaković.

Leks specijalis o Beogradu na vodi usvojen je glasovima 173 poslanika.

Projekat „Beograd na vodi“ predvidja izgradnju stabmeno-poslovnog kompleksa površine oko dva miliona kvadratnih metara, na obali Save, a Vlada Srbije planira da ga realizuje u saradnji sa kompanijom Igls hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Poslanici opozicionih partija – Demokratske stranke (DS), Nove stranke i Socijaldemokratske stranke (SDS) – su više puta ponovili da kod leks specijalisa o „Beogradu na vodi“ nema nigde javnog interesa, jer država otkupljuje zemljište parama iz budžeta da bi ga dala jednoj privatnoj kompaniji. Ocenili su da to nije u skladu sa Ustavom Srbije.

Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com