Obavezno izdavanje obračunskih listića zaposlenima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas da su poslodavci dužni da zaposlenima izdaju obračunske listiće, bez obzira na to da li su isplatili platu.

Vulin

Vulin je, na konferenciji za novinare nakon Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, istakao da je na osnovu obračunskih listića za isplatu plata do sada za više od 5.000 radnika kojima poslodavci nisu isplatili zarade isplaćeno 158 miliona dinara.

On je naglasio da su kazne za poslodavce koji se toga ne pridržavaju i do dva miliona dinara, i objasnio da je obračunski listić dokaz na sudu i ima snagu izvršne isprave kako bi radnici mogli da naplate svoja potraživanja, odnosno dobiju neisplaćene plate.

Ministar je naveo da je primetno da se, kako odmiče vreme od početka primene Zakona o radu i člana 121 koji se odnosi na to, povećava broj radnika koji na taj način traže svoja prava.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, osim reči o članu 121 Zakona o radu, razmatrani su i problemi u primeni Zakona o komunalnim delatnostima i Zakona o računovodstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com