Obrenovac: Za zaposlenje potreban i „potencijalni“ zdravstveni karton

Izjava predsednika opštine Obrenovac, Miroslava Čučkovića, da kineska kompanija Mei Ta analizira zdravstvene kartone 55.000 Obrenovčana u svrhu eventualnog zapošljavanja izazvala je zaprepašćenje javnosti.

Miroslav Čučković

Zbog te izjave, date u intervjuu za portal Insajder, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u toj beogradskoj opštini.

Ipak, Čučković sada tvrdi da kineska kompanija nije samoinicijativno pregledala zdravstvene kartone građana Obrenovca, već da je reč o „potencijalnim“ zdravstvenim kartonima.

On je dodao i da je procedura zaposlenja takva da „ljudi koji žele da se zaposle podižu svoja dokumenta lično i odnose onome kome žele“.

Po zakonu, važno je napomenuti, zdravstveni kartoni građana spadaju u kategoriju „naročito osetljivih podataka“ i trećim licima se mogu predati samo po nalogu suda.

Fabrika kineske kompanije Mei Ta, za koju je kamen temeljac postavljen početkom aprila u Bariču, u javnosti se raspravlja i zbog „nedoumica“ oko broja potencijalnih radnih mesta, kao i zbog raznih olakšica i subvencija koje država daje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com