Od turzima zarađujemo trostruko manje od EU proseka

U Srbiji su prihodi od turizma u 2013. godini bili trostruko manji od proseka Evropske unije, a šansa za oporavak te privredne grane je razvoj receptivnog (prijemnog) turizma, ocenila je danas Mreža za poslovnu podršku (BSN).

Prihodi od turizma prošle godine činili su tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u EU turizam u BDP učestvovao sa devet odsto, saopštila je BSN.

Prema podacima Svetske turističke organizacije (WTO), kako se navodi, broj noćenja stranih turista u Srbiji (1,8 miliona u 2012.) daleko je manji od zemalja EU – na primer, Slovačke (4 miliona u 2012.) i Madjarske (11,4 miliona u 2012.), iako i te zemlje nemaju mogućnost za razvoj primorskog turizma.

Prosek noćenja u zemljama EU je 33,9 miliona noćenja godišnje, što je 18 puta više od Srbije. Manji broj noćenja stranih turista u Evropi od Srbije imaju samo Makedonija i Lihtenštajn.

Prosečno trajanje noćenja stranih turista u Srbiji je 2,53 dana, a manje od četiri odsto ukupno registrovanih turističkih agencija se bavi dovodjenjem stranih gostiju u Srbiju, navodi BSN.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com