Odneta dokumentacija i oprema iz Jugobanke u Gračanici

Inspektori kosovske centralne banke jutros su, u pratnji policije, iz ispostave Jugobanke u Gračanici odneli deo dokumentacije i opreme, a jedan od službenika banke priveden je na informativni razgovor, javila je RTV KiM.

jugobanka

Iz ispostave u Gračanici, koja nije zatvorena, konfiskovan je deo dokumentacije i opreme, kao i pečati, a zaposleni je bio priveden na razgovor pred policijskim organima u Prištini, saopštili su iz Jugobanke.

Kako je javio Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice, inspektori su, uz pomoć velikog broja pripadnika kosovske policije, pokušali upad i u prostorije Jugobanke u severnom delu tog grada da bi konfiskovali dokumentaciju, ali je upad sprečen, jer su radnici banke i oko stotinak građana blokirali ulaz u banku.

Izvršni direktor Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici Ljubiša Popović ocenio je da se radi o pokušaju kosovskih institucija i predstavnika Centralne banke Kosova i njihovih poreskih službi da se blokira rad Jugobanke, a time i platni promet sa Srbijom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila „nasilni upad“ sudskih izvršitelja i policije u prostorije Jugobanke u severnom delu Kosovske Mitrovice, Gračanici i Štrpcu, navodeći da je to učinjeno da bi Srbi na KiM bili finansijski blokirani.

Kancelarija za KiM navodi da bi svaka blokada rada Jugobanke, jedine srpske banke na Kosovu i Metohiji, imala nesagledive posledice po srpski narod i njegove institucije u pokrajini.

„Budući da Jugobanka na KiM deluje u skladu sa svim relevantnim međunarodnim propisima i u okviru finansijskog sistema Republike Srbije i Narodne banke Srbije, svaki neovlašćeni upad u prostorije banke radi nekakvog kontrolisanja dokumentacije može se tumačiti samo kao loš izgovor za izazivanje šire društvene nesigurnosti i nestabilnosti“, navode u Kancelariji za KiM.

Današnji upad u banku nad kojom Priština nema nikakvu nadležnost nova je u nizu provokacija koje za cilj imaju opstrukciju procesa normalizacije odnosa, navode u kancelariji.

Ističe se da takva provokacija usred otvorenih briselskih razgovora na brojne druge teme i bez prethodnih razgovora o poslovanju privrednih subjekata jeste nedobronamernost koja kvari šanse za razgovor u civilizovanoj atmosferi.

„Pozivamo Prištinu da prestane sa konstantnim destruktivnim aktivnostima u procesu normalizacije odnosa, a sve relevantne faktore da reaguju i obezbede zaštitu srpske imovine i uslove za nesmetano poslovanje srpskih pravnih i fizičkih lica na KiM, a građanima pravo na normalan život“, navode u Kancelariji za KiM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com