Ne da(vi)mo Beograd!: Zatvorimo Savanovu

Inicijativa građana „Ne da(vi)mo Beograd!“ je danas pozvala na protest koji se održava sutra, na dan kada ističe privremena jednogodišnja dozvola izdata prvom objektu planiranog naselja „Beograd na vodi“ – restoranu „Savanova“.

savanova

Taj objekat je, piše u saopštenju, „privatna kafana… izgrađena od javnog novca pod izgovorom da se radi o izložbenom štandu za promociju projekta (Beograd na vodi)“, prenose beogradski mediji.

Iako kategorija štanda kao privremenog objekta nije poznata domaćem zakonodavstvu, ukazuje Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd!“, inicijatori projekta pozvali su se na „nacionalni interes“ radi njegove izgradnje, pri čemu je prekršena regulativa, ubrzane su procedure, nadležne javne i opštinske službe ispunjavale su zahteve kako bi se u jednom danu zauzela javna površina uz desnu obalu reke Save, u centru Beograda.

„Tako je na račun građana postavljen privremeni zidani objekat čelične konstrukcije površine 670 kvadratnih metara“ i to „iako se po pravilu dozvola za zauzimanje javnih površina izdaje za ‘manji montažni objekat, kiosk, letnju bašta i druge slične objekte’ “ – citira Inicijativa iz propisa, uz ocenu da se radi o „svesnoj obmani“.

Prethodno je obližnje priobalje raščišćeno od konkurencije, uklanjanjem jednog ugostiteljskog splava i ostalih manje popularnih kafana i restorana sa tog područja.

Na tabli gradilišta tog „privremenog“ objekta pisalo je da je investitor „Beograd na vodi d.o.o.“, ali na pitanja koja je Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd!“, po Zakonu o dostupnosti informacija, postavila u tom preduzecu „nisu znali da nam kažu koliko je koštala izgradnja, obavestivši nas da je sve platio strani partner“ – „Eagl Hills“ iz Ujedinjenih arapskih Emirata, a „na kraju je kao vlasnik firme isplivao poznati gradski ugostitelj“.

Inicijativa podseća da je gradonačelnik Siniša Mali 11. juna potvrdio da je „promotivni štand“ u stvari restoran, i istovremeno najavio početak izgradnje „Ogledne promenade“ koja je sada već u toku, čime je „prekinuta, izmeštena, uklonjena biciklistička staza“ sa obale reke.

„I promenada, i lažni štand, kao uostalom i ceo projekat Beograd na vodi, nastavak su politike oduzimanja javnog prostora i korišćenja javnih sredstava, zarad privatnih interesa pojedinaca“, piše u saopštenju.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd!“ navodi da nije dobila odgovore nadležnih na pitanja o tome ko je platio izgradnju „štanda“, ko njime i pod kojim uslovima upravlja, niti na zahtev da se dozvola tom objektu ne produži, a oglušile su se i sve inspekcije i drugi nadležni organi.

„Sada je konačno došlo vreme da preuzmemo stvar u svoje ruke, pridružite nam se u četvrtak 30. jula u 19 časova u akciji simboličnog zatvaranja ovog nelegalnog objekta – ‘Savanove“, piše u saopštenju Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd!“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com