Okončan štrajk prosvetnih radnika

Posredovanjem Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, danas je u Beogradu potpisan Sporazum između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavnika dva sindikata, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), kojim je okončan petomesečni štrajk prosvetnih radnika u Srbiji.

Nastava će u potpunosti biti normalizovana od ponedeljka.

Problemom štrajka zaposlenih u prosveti Agencija je počela da se bavi 25. decembra 2014.godine na predlog sva četri reprezentativna sindikata – GSPRS „Nezavisnost“, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije. U tom postupku učestvovala su sva četiri navedena sindikata i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije. Na samo dva sastanka usaglašen je tekst Posebnog kolektivnog ugovora i potpisana Preporuka kojom su rešena sva sporna pitanja u vezi kolektivnog pregovaranja i donošenja Posebnog kolektivnog ugovora, navodi se u saopštenju Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Ovom preporukom dogovoreno je da reprezentativni sindikati i Ministarstvo prosvete sva sporna pitanja, koja nisu uređena kolektivnim ugovorom, regulišu sporazumom strana u sporu najkasnije do 26. januara 2015. godine.

Sporazum su zaključila dva sindikata, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat obrazovanja Srbije, dok su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) nastavili štrajk.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com