Otvorena najsavremenija farma svinja u Srbiji

Kompanija Knez agrar otvorila je kod Ljukova najsavremeniju farmu za uzgoj svinja, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 6 miliona evra, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Ministar privrede Željko Sertić prisustvovao je svečanom otvaranju i tom je prilikom rekao da je od velikog značaja da Srbija sa sadašnjih 3,4 miliona svinja tu proizvodnju podigne na viši nivo, kako bi, pre svega, zadovoljili domaće potrebe, ali i stvorili uslove za izvoz.

On je podsetio da Srbija ima otvoreno tržište za izvoz svinjskog mesa u EU, CEFTA i Rusku Federaciju, uz napomenu da, kada je reč o EU, još postoji problem u tome što je kod nas obavezna vakcinacija svinja.

Na nedavnomSamitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, kako je podsetio Sertić, potpisan je Memorandum o izvozu jagnjećeg mesa u Kinu, a već u januaru se očekuje i potpisivanje sličnog dokumenta o izvozu junećeg mesa na to tržište.

On je istakao da je namera da stočarstvo u našoj ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji u dogledno vreme dostigne znatno veći nivo od dosadašnjih 38 odsto.

Farma Knez agrara ima kapacitet od 50 hiljada grla godišnje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com