Otvorena prva poslovnica turske Halk banke u Srbiji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar ekonomije Turske Nihaj Zejbekči, ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj i predsednik Borda direktora Halk banke Mustafa Ajdin svečano su danas otvorili prvu poslovnicu te banke u Srbiji.

Halkbank

Ljajić je nakon otvaranja poslovnice ove banke u Beogradu rekao da
se očekuje da Halk banka pojača konkurenciju u Srbiji, i izrazio nadu da će ubrzo otvoriti još filijala u našoj zemlji.

On je istakao da poslovni ljudi i građani u Srbiji imaju velika očekivanja od dolaska Halk banke, i izneo uverenje da će ih ona svojim poslovanjem i ispuniti.

Na osnovu iskustva Halk banke u Makedoniji, kako je naveo, treba očekivati da će ona doprineti rastu malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Najvažnija stvar koja se očekuje od Halk banke jeste da donese sigurnost ulaganja, s obzirom na to da je sama najava od maja ove godine da će ta banka doći u Srbiju pojačala interesovanje i drugih banaka za srpsko tržište, naglasio je Ljajić, kome je ovom prilikom uručena i zahvalnica Halk banke.

Zejbekči je izrazio uverenje da će ova turska banka doprineti tome da se uvećaju ulaganja i ekonomska saradnja dveju zemalja.

On je podržao turska ulaganja u Srbiji i najavio da će ministri regiona na sutrašnjem skupu u Sarajevu razmotriti mogućnosti veće privredne saradnje Turske, BiH i Srbije, na čemu će se lično angažovati.

Ono što radi u Turskoj, Halk banka će raditi i u Srbiji, poručio je Zejbekči i napomenuo da zahvaljujući dvema turskim bankama koje posluju u Rumuniji, ulaganja turskih investitora u tu zemlju iznose približno četiri milijarde evra.

Ajdin je istakao da je Halk banka peta po veličini banka u Srbiji, ali i da joj je cilj da bude najveća, da ima što više filijala, i da doprinese tome da se udvostruči ili utrostruči privredna saradnja Turske i Srbije.

Halk banka je kupila Čačansku banku, odnosno 76,74 odsto kapitala te domaće banke, u maju ove godine, za 10,1 milion evra.

Ova banka je osnovana 1938. godine i šesta je po velični u Turskoj, sa više od 900 filijala i 17.000 zaposlenih u matičnoj zemlji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com