Ove godine samo 5.000 novih penzionera

Od decembra prošle do avgusta ove godine broj penzionera u Srbiji sepovećao sa 1.722.649 na 1.727.926 ili za 5.277.
S obzirom da je godinama unazad godišnji prirast broja penzionera iznosio 1,2 odsto ili oko 20.000 dosadašnji prirast za 2014. godinu je mali, kažu u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Srbije.
Ali, s obzirom da se promene Zakona o invalidsko-penzijskom osiguranju koje počinju da se primenjuju od 1. januara 2015.godine smatraju vrlo velikim za buduće penzionere, u Fondu očekuju da će se mnogi zaposleni koji ispunjavaju bar jedan uslov za penzionisanje na penzionisanje odlučiti. Pa bi priliv penzionera do kraja godine mogao da bude na nivou dosadašnjih proseka.
Ove godine je doneto nekoliko zakonskih izmena koje motivišu ili demotivišu zaposlene da se odluče za odlazak u penziju.
Sredinom godine su stupile na snagu izmene Zakona o radnim odnosima kojima je broj otpremnina u trenutku penzionisanja smanjen sa tri na dve. To je bio, mada ne neobično jak, motiv za odlazak u penziju.
Od novembra meseca primenjuje se zakon kojim su sadašnjim i budućim penzionerma koji imaju više od 25.000 dinara penzije smanjene. Smanjenje je oročeno – do kraja 2017. godine. Ovo bi mogao da bude snažan motiv zaposlenima koji imaju jedan uslov za odazak u penziju da nastave da rade do sticanja i drugog.
Od 1. januara počinje primena izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se postepeno podiže starosna granica za odlazak u penziju i uvode kazneni poeni za penzionisanje pre dostizanja te starosne granice. To bi za mnoge mogao da bude snažan motiv za odlazak u penziju do kraja ove godine i već pošto su ispunili samo jedan uslov za penzionisanje.
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com