Da li je jeftiniji limun kancerogen?

Građani Srbije su ovog leta bili šokirani cenom limuna od preko 400 dinara za kilogram, a strasti se ne smiruju ni nakon što se poslednjih dana ovo voće u određenim prodavnicama pojavilo skoro tri puta manju cenu od 155 dinara po kilogramu.

Kako beogradski mediji prenose pisanje portala Supermarket.info, jeftiniji limun je poreklom iz Turske i tretiran je fungicidom imazalilom, koji ima kancerogena svojstva.

„Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a deluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod odojčadi i male dece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih deluje i na reproduktivne organe. Prosečno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljan jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita“, prenele su Večernje novosti pisanje portala Supermarket.info.

Imazalil je inače od ranije poznat kao pesticid koji se koristi prilikom „tretiranja“ južnog voća i on prodire u ceo plod.

Međutim, beogradski mediji su napravili grešku prilikom navođenja izvora ove vesti. Nije reč o portalu Supermarket.info, koji zaista postoji ali ne funkcioniše, već o portalu Supermarketi.info iz Hrvatske.

S druge strane, isto upozorenje kao i taj portal poslala je i Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) iz Hrvatske. Organizacija sa sedištem u Karlovcu ističe da na deklaraciji jeftinijeg limuna sitnim, jedva čitljivm slovima piše „ne koristiti koru, limun je tretiran imazalilom“.

Nadležne institucije u Srbiji još se nisu oglasile povodom ove informacije, kao ni maloprodajni objekti u kojima se navodno prodaje sporni limun.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com