Pad cene nafte na svetskom tržištu ipak se neće reflektovati u Srbiji

Cena sirove nafte na svetskom tržištu, čini se, nezaustavljivo pada. Samo od juna nafta je izgubila 30 odsto vrednosti. Međutim, potrošači naftnih prerađevina u Srbiji taj pad nisu osetili. Cene goriva manje-više su iste kao i pre juna, a kako stvari stoje tako će i ostati.

Ljubinko Savić, stručnjak za energetiku u Privrednoj komori Srbiji, za portal Ekonomske Vesti objašnjava da cenu goriva u Srbiji određuje samo tržište i da država tu ne može da „pomogne“.

„Od početka 2011. godine je ukinuta Uredba o cenama derivate nafte koja je predviđala promenu cena u onom momentu kada se na berzama značajno promeni cena nafte i kada dođe do promene kursa dolara. To su bila dva parametra. Sada je slobodno formiranje cena derivata nafte, dakle prepušteno je tržištu i sada je osnovni parametar ponuda i potražnja. Mislim da su kompanije koje posluju u Srbiji ugovorile neke aranžmane kupovine derivata ili sirove nafte kada je cena nafte bila na znatno višem nivou. I zato nijedna kompanija neće nešto kupovati skuplje, a onda ga prodavati jeftinije“, kaže Savić.

Na naše pitanje da li to onda znači da građani Srbije u nekom narednom periodu treba da očekuju pojeftinjenje naftnih derivata, Savić odgovara potvrdno, ali dodaje ono „ali“.

„Tačno, kada dođe do nove kupovine to bi trebalo da se reflektuje i na našem tržištu. Obično je reč o godišnjim ugovorima jer prerađivači moraju imati neki plan poslovanja. Međutim, ovih dana je bilo i najava nekih ljudi da Srbiji predstoji usklađivanje sa direktivom EU i formiranje robnih rezervi. Mi smo ušli i u proces markiranja goriva radi kontrole, stabilizacije i uređenja tržišta. To su stvari koje, s druge strane, dodaju ceni naftnih derivata. Najavljuje se i skok akcize od 1.1.2015. godine. Zato mislim da će tu ipak doći do neke kompenzacije“, ističe Savić.

On se slaže sa ocenom svetskih medija da je pad cene nafte na svetskom tržištu uglavnom političke prirode.

„To je i moje neko lično mišljenje, ali znate postoji puno elemenata koji utiču na cenu. Nafta iz Saudijske Arabije jeste nafta koja se vadi sa plitkih dubina, takozvana laka nafta, i njena valorizacija je prilično dobra, znači dobija se veliki stepen belih derivata. Za razliku od nje ruska nafta je teška, sadrži dosta sumpora. Nestabilnost na Bliskom istoku je u prethodnih nekoliko godina dosta uticala na cenu nafte, a sada, s obzirom da se situacija smiruje, prirodno je da dođe do pada cene“, zaključuje Ljubinko Savić.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com