Atanacković: NIS diktira cene goriva u Srbiji

Naftna industrija Srbije preovlađuje na tržištu u Srbiji i njihov cenovnik diktira i ostale cene, a sam NIS se uklapa u cene u okruženju, rekao je za portal Ekonomske Vesti Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora kompanije Nafta AD.

„Takođe, maloprodaje se ugledaju jedna na drugu. Zato imamo slučajeve da se cene ne razlikuju samo od kompanije do kompanije, nego od pumpe do pumpe u istoj kompaniji“, objašnjava Atanacković i dodaje da se sada kupuje nafta za januar i februar, kada bi trebalo očekivati da padne cena goriva, ali, i on smatra, to će biti kompenzovano povećanjem akciza i uopšte oporezivanjem koji čine 60 odsto cene naftnih derivata.

Prema njegovom mišljenju pad cene sirove nafte na svetskom tržištu umnogome je rezultat „manipulacije velikih igrača“.

„U principu SAD je smanjila svoju tražnju, počeli su da koriste te naftne škriljce, a oni su veliki potrošač. U neku ruku je to kompenzovano kineskim tržištem… Svakako potrošnja u Severnoj Americi i Kini u velikoj meri utiče na ukupnu svetsku potrošnju. Sad tu ima i te globalne politike. Znate, cena nafte uveliko utiče na budžetski bilans Rusije, tako da je moguće da se i tu kriju neke stvari. Veliki igrači su u stanju da igraju i na tu kartu. Sve to zajedno utiče na cenu nafte. Ima tu i sve više obnovljivih izvora. U svakom slučaju menja se ambijent ponude i tražnje i onda cena ide dole“, zaključuje Nebojša Atanacković.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com