Penzioneri i po deset godina na „privremenim rešenjima“

Razlika koju penzioneri primaju po privremenim i konačnim rešenjima ponekad je i nekoliko hiljada dinara, a neke se mere i stotinama hiljada dinara, rekli su Tanjugu u Fondu PIO.

Nisu toga retki slučajevi da građani, nakon nekog vremena, moraju da vraćaju primljenu razliku Fondu PIO. Povraćaj se najčešće u dogovoru sa Fondom obavlja na rate, kažu u tom fondu.

U suprotnim slučajevima Fond isplaćuje doplatu korisniku pri prvoj isplati i u celosti.

Primer takvih slučajeva je penzionerka iz Pančeva kojoj je pre mesec dana stiglo obaveštenje iz Fonda PIO da na ime razlike između privremenog i konacnog rešenja za penziju mora da vrati čak 200.000 dinara.

Budući da njena penzija iznosi 21.000 dinara, ona je odbila predlog da joj se odbija trećina tog iznosa u naredne tri godine. Ona je, naime, postavila pitanje kako je moguće da za 10 godina, koliko je već u penziji, niko nije uradio reviziju prvobitnog rešenja, pa je dug toliko narastao, preneli su mediji.

U Fondu PIO kažu da su takvi slučajevi česti, čak u dve trećine predmeta, dok preostalu trećinu čine penzioneri kojima se isplaćuje doplata.

Korisnici koji nisu zadovoljni mogu sudskim putem tražiti osporavanje rešenja Fonda, ali se u praksi pokazalo da je većina njih spremna na dogovor o vraćanju preplate, tvrde u Fondu PIO.

Jer, kako kažu, sud je u 100 odsto slučajeva do sada potvrdio dejstva konačnih rešenja po pitanju preplata, odnosno doplata.

Zakonski rok za donošenje rešenja o konačnom iznosu penzije kojim će privremeno rešenje biti zamenjeno konačnim rešenjem, ne postoji već to zavisi od slučaja do slučaja, imajući u vidu kada će se kompletirati podaci zbog kojih je to prethodno rešenje oglašeno privremenim.

Podatke Fondu dostavljaju poslodavci, nadležni organi, nadležna ministarstva za svoje zaposlene, inostrani nosioci penzijskog osiguranja.

Kako navode u fondu, u mnogim slučajevima postoje posebne teškoće za pribavljanje podataka od kojih zavisi utvrdivanje visine penzije.

Neke od njih su neplaćeni doprinosi za PIO, naknadno utvrdivanje staža osiguranja usled nepostojanja prijava i ođava osiguranja, stečaj ili likvidacija poslodavaca, ili da izmedu poslodavaca i korisnika nema saradnje, trajanje sudskih postupaka u vezi sa doprinosima za PIO, trajanje postupaka utvrdivanja staža osiguranja kroz prethodno „povezivanje staža osiguranja“…

Neka rešenja, međutim, mogu trajno ostati privremena jer se, kako objašnjavaju u Fondu, pojam privremenog ne odnosi na vreme, već na utvrđene činjenice.

Mogućnost da se privremeno i konacno rešenje podudare u obračunatom iznosu penzije je minimalna, jer svaki podatak koji nedostaje uslovljava privremenost, a svaki naknadno obezbeđeni podatak utiče na iznos, u smislu povećanja ili smanjenja, ističu u Fondu PIO.

Direktorka Dragana Kalinović rekla je nedavno na sednici Upravnog odbora Fonda da je sa predstavnicima resornog ministarstva dogovoreno da se u narednom periodu kroz dijalog otklanjaju sve teškoće i ono što se odnosi na primedbe korisnika, a da su najveće u vezi izrade privremenih i konačnih rešenja.

 

Tanjug

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com