Poboljšati materijalni položaj prekršajnih sudija

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković založio se danas za izjednačavanje materijalnog položaja sudija prekršajnih sudova sa sudijama osnovnih sudova, uz ocenu da je to moguće ako se deo prihoda od naplaćenih prekršajnih kazni usmeri prekršajnim sudovima.

dinari

Selaković je na otvaranju godišnje konferencije sudija prekršajnih sudova u Kladovu najavio da će inicirati izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja, kojom bi bilo omogućeno da 15 odsto od naplaćenih prekršajnih kazni bude preusmereno ovim sudovima.

On je rekao da će zajedno sa predsednikom Prekršajnog apelacionog suda Zoranom Pašalićem uputiti pismo ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i tražiti izmenu i dopunu člana 18 Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Ministar je ocenio da prekršajni sudovi u tom zakonu nisu uopšte prepoznati, i pored toga što se više od 350.000 predmeta u prekršajnim sudovima odnosi na prekršaje u saobraćaju.

Ukoliko prekršajni sudovi budu prepoznati sa 15 odsto prihoda od naplaćenih prekršajnih kazni, kako je istakao, onda je izjednačavanje sudija prekršajnih sudova sa sudijama osnovnih sudova u materijalnom statusu apsolutno moguće i realno.

Selaković je rekao da bi pomenutih 15 odsto, ukoliko se ima u vidu prošla godina, trebalo da iznosi približno 380 miliona dinara.

Takođe, on je naveo da su prekršajni sudovi onaj deo domaćeg pravosuđa koji građanima Srbije može da vrati poverenje u sudstvo, jer se njihov rad na prvom mestu zasniva na efikasnosti i u njima ne sme da bude „zakasnele pravde“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com