Počelo uređenje Trga Slavija

Glavni urbanista Beograda Milutin Folić obišao je danas radove na platou ispred Narodne banke Srbije na Slaviji, čime je ozvaničio početak uređenja ovog centralnog gradskog trga.

Slavija

Kako je pecizirao, danas je krenulo rušenje privremenih objekata koji su pripadali Narodnoj banci Srbije, a koji do danas iz nekog razloga nisu uklonjeni.

„Grad je uspeo da se dogovori sa Narodnom bankom Srbije o uklanjanju tih objekata. U narednoj fazi se prelazi na rušenje preostalih objekata na ovom platou za koje je potrebno sačekati nekoliko rešenja od grada i opštine. U finalnom projektu predviđena je zelena javna površina, namenjena za odmor i razonodu građana, a koja je oivičena ulicama: Nemanjinom, Kralja Milutina i Kralja Milana, a koja će prednjim delom gledati na takođe rekonstruisani Trg Slavija i predivnu fontanu. Zbog izgradnje fontane sadašnja bista Dimitrija Tucovića biće prebačena na ovaj plato“, rekao je Folić.

Slavija2

On je najavio da će uređenje samog trga krenuti na proleće naredne godine (posle Beogradskog maratona), u sklopu koga je predviđena i kompletna rekonstrukcija Bulevara oslobođenja, dok će uređenje platoa ispred NBS-a biti završeno do tog perioda.

„Bitno je istaći da je planom detaljne regulacije otklonjena mogućnost da se na ovom platou smesti prostor za parkiranje automobila, koji će biti uz ulicu, dok je posle više saobraćajnih analiza usvojeno rešenje koje će maksimalno smanjiti gužve na Slaviji. Novim planom smo takođe odbacili ideju o izgradnji podzemnih prolaza za pešake ispod trga, što je ranije bilo planirano. To je prevaziđeni princip koji se nigde u razvijenom svetu više ne koristi. Naša ideja je da pešaci budu u vrhu hijerarhijske piramide u saobraćaju u Beogradu, zbog čega je njihovo mesto na zemlji, a ne u nekim hodnicima“, zaključio je Folić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com