Počeo sa radom sistem predžetvenog finansiranja u Srbiji

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković prisustvovala je danas početku rada Registra ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, koji predstavlja osnovu sistema predžetvenog finansiranja.

privreda

Registar ugovora o finansiranju, kako je objasnila, sadržaće podatke o svim ugovorima o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, koje će poljoprivrednici sklapati u budućnosti na osnovu Zakona o predžetvenom finansiranju.

Na taj način, biće omogućena transparentnost finansiranja poljoprivredne proizvodnje jer registar onemogućava višestruko opterećenje mesta proizvodnje zalogom na budućim poljoprivrednim proizvodima, a njegov javni karakter predstavljaće podsticaj za ispunjenje obaveza svih učesnika u sistemu predžetvenog finansiranja, navela je ona.

Prema njenim rečima, sledeći korak u uspostavljanju ovog sistema jeste obuka predstavnika banaka i prerađivačke industrije, poljoprivrednika, udruženja proizvođača i svih ostalih subjekata, ali i promocija za one koji žele da koriste ovakav način finansiranja poljoprivredne proizvodnje.

Bogosavljević-Bošković je ukazala na to da je Srbija postala prva evropska zemlja koja primenjuje ovaj zakon i koja ima sve ispunjene preduslove za funkcionisanje sistema predžetvenog finansiranja.

Uspostavljanje Registra ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, kako je naglasila, jedan je od najvažnijih i najsloženijih zadataka koji je Ministarstvo imalo tokom pripreme za primenu zakona.

Takođe, kako je dodala, pripremljen je i objavljen prateći Pravilnik o podacima koji se upisuju u Registar, tako da su stvoreni svi preduslovi za njegovo funkcionisanje jer je cilj da što više poljoprivrednika na ovaj način dođe do finansijskih sredstava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com