Pojevtinila pšenica

Pšenica je na svetskom tržištu za isporuke u martu pojevtinila za 3,8 odsto jer je njena ponuda ostala stabilna i posle ograničenja njenog izvoza koja je uvela Rusija.

Ruska federacija je prošle nedelje uvela izvozne carine na pšenicu, pošto je njena cena od početka godine povećana za 80 odsto. Ruske železnice su prekinule transport izvoznih sporuka i ukinule cenovne olakšice na te isporuke, a ruski izvoznicu su obustavili otkup u cilju izvoza.

Ministar poljoprivrede RF Nikolaj Fjodorov juče je izjavio da je ovogodišnji rod pšenice posle obrade, a prema revidiranim podacima, 105 miliona tona prema prošlogodišnjih 92,4 miliona tona.

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin je za Ekonomske Vesti izjavio da ne očekuje povećanje cene pšenice na svetskom i našem tržištu jer ne očekuje da će Rusija sasvim obustaviti njen izvoz. Najveći uvoznik ruske pšenice je Egipat, rekao je on, i tek ukoliko bi isporuke toj zemlji bile obustavljene došlo bi do poremećaja na svetskom tržištu.

Prema podacima Ruske statističke službe, Rusija je od januara od okrobra ove godine izvezla oko 18 miliona tona pšenice što je povećanje od 71,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com